Maar de inhoud was een stuk minder vooruitstrevend dan ik had verwacht…
Die ‘trends’ die we overal tegenkomen in de media, zijn voor velen nog lang niet aan de orde. Een van die trends bijvoorbeeld, AI, wordt door Gartner jaarlijks geëvalueerd in de zogeheten ‘Hype Cycle’. Zoals je hieronder kunt zien; we zijn nog lang niet bij de ‘Slope of Enlightenment’ waarin de technologie echt waarde begint te leveren, laat staan bij stap 5, waar het zoals ze zeggen mainstream wordt.
De AI Hype Cycle van Gartner
Waar ging het rapport dan over? Het woord dat het meeste opviel; chaos. Nu past dat wel een beetje bij de huidige situatie waarin we ruim een jaar met zijn allen zitten… maar het klinkt niet echt als een veelbelovende toekomst, toch?
Trend 1: Big Data is overal. Dat de hoeveelheid data alsmaar groeit weten meeste mensen inmiddels. Daarom is Trend 2 ook logisch: Verwachtingen zijn torenhoog. Hierover plaatsten we al eerder een bericht op LinkedIn (volg jij ons trouwens al?). Mensen zien steeds meer de waarde van data. Organisaties weten inmiddels dat ze op een (nu niet meer zo) verborgen schat zitten. Daardoor hoopt men ook steeds meer met data en inzichten te kunnen bereiken. We hopen dat het onze beslissingen zal verbeteren en versnellen. Dat medewerkers productiever worden, het nieuwe kansen zal creëren… enz.
Kortom, we hopen dat data & en inzichten zo’n beetje onze gehele organisatie zou kunnen veranderen.
Natuurlijk super dat we dat steeds meer inzien. Hierdoor wordt er ook veel meer in data (oplossingen) geïnvesteerd.
Maar waarom geeft dan alsnog 67% aan dat (big) data-analytics chaotisch is in hun organisatie?
Dit is wat me zo verbaasde. In het rapport noemen ze het heel mooi ‘Analytics is still the Wild West’. Zoals in van die typische Westerns; een hoop in de rondte schieten. Het ene moment rust en dialoog, overleggen. Het andere moment zit je vol spanning af te wachten op de actie die gaat komen. In van die typische films is dat vaak overdreven lang met van die heftige muziek eronder. En dan dat actie-moment waar de kogels je om de oren vliegen.
Hoe komt die chaos dan? Het komt er een beetje op neer dat we ‘A’ zeggen, maar aan ‘B’ niet beginnen, of overslaan en meteen ‘D’ of ‘E’ verwachten. We willen meer met data, want we weten wat het kan opleveren, maar we weten niet goed genoeg hoe of waarmee. Ook onderzoek op BI-Survey ziet hetzelfde. 90% zegt dat (goede) informatie hoge prioriteit heeft bij het maken van beslissingen… slechts 25% zegt dat deze beslissingen grotendeels, laat staan volledig, op data gebaseerd worden. 65% is het ermee eens dat de waarde van data niet voldoende transparant is…. Maar slechts 23% is van mening dat het creëren van meer transparantie op dit gebied belangrijk is om de omgang met data te verbeteren. Met andere woorden, ook hier blijkt; chaos!
Terug naar die andere waar ze het echt hadden over chaos, die met 9 trends en het Wilde Westen. Twee-derde van de deelnemers van dit onderzoek gaf aan 2 of zelfs meerdere oplossingen te gebruiken. Die vaak ook nog eens verdeeld over verschillende teams gebruikt worden. Zo maar een uit de duim gezogen voorbeeldje; Team Marketing stuurt op basis van bijna Realtime statistieken van socials en denkt ‘Yay! We zijn goed bezig want traffic groeit’. Maar Team Sales vergelijkt interne cijfers met die van concurrentie van vorig kwartaal en denkt ‘Help! We moeten meters maken want we lopen achter’.
Met 2 of zelfs nog meer verschillende ‘oplossingen’, vraag ik me af of je het überhaupt nog wel een oplossing mag noemen? Terug naar één oplossing dus!
Chaos omzetten in focus door de centraliseren en standaardiseren.
Wij zeggen het vaak: de achterkant is belangrijker dan de voorkant. Soms met andere woorden; garbage in = garbage out. Wat we dan bedoelen: je kunt enorm veel tijd/geld investeren in mooie visualisaties, rapportages, dashboards, enz. Die zijn ook zeker belangrijk, daar hebben we het vast wel een keer over binnenkort. Maar daar heb je allemaal niets aan als wat je laat zien niet klopt! Of als het niet gebruikt/gezien wordt…
In het Engels noemt men het ‘single source of truth’. Wij noemen het meestal gewoon wat makkelijker ‘één waarheid’. Het komt er op neer dat je werkt naar één centrale omgeving waar alle relevante, recente, en vooral juiste informatie wordt verzamelt. Centraliseren & Standaardiseren. Vanuit deze omgeving komen dan je inzichten, je rapportages, je dashboards, je KPI’s, al die bekende, mooie dingen die je dagelijks nodig hebt. Maak het zo bont als je wilt. Het verschil is nu namelijk dat de basis in ieder geval voor iedereen hetzelfde is. Nu kan het nog zo zijn dat Team Marketing bepaalde inzichten meer gebruikt dan Team Sales. Of dat het voor Sales niet interessant is om socials in de gaten te houden. Maar ze weten in ieder geval van elkaar dat ze dezelfde basis hebben. Die basis is voor Team Marketing én voor Team Sales dé waarheid. Ze kijken hoe dan ook naar hetzelfde, en weten daardoor dat ze naar hetzelfde doel toewerken. Dat krijg je alleen door te centraliseren en standaardiseren.
Zie je die chaos bij die bende in die Western die zo in de rondte schieten nog voor je? Dan komt daar ineens de hoofdpersoon. Die cowboy die koeltjes met één kogel gewoon in een keer de bad guy uitschakelt. Die rake schoten kunnen jullie ook maken. Zelfs al blijven volgens de trends de hoeveelheid data en de mogelijkheden groeien. Met een goede basis kun je jaren vooruit. Één waarheid dus!